Вход

Православен календар

Колко време да се готвим за кръщение

 

Ако ти си решил да се кръстиш – част 5

Колко дълго трябва да продължава подготовката? Точен отговор на този въпрос няма. Ако си болен или се готвиш да пътуваш надалече, особено ако пътуването не е безопасно (например командировка в „горещи“ точки), ако работата ти е свързана с опасност за живота (полиция, армия), тогава не бива да се протака. Научи (или ако имаш проблеми с паметта, внимателно прочети и разбери) Символа на вярата, прочети поне Евангелие от Марк и се кръсти още същия ден.

Ако няма толкова спешни обстоятелства, тогава оптималният срок е четиридесет дни. Именно толкова е продължавало оглашението и в Древната Църква, и у нас, в Русия, до Революцията.

В този период е нужно да се започне промяна на живота. Да се осъзнаят личните заблуди и грешки (пред Господа те са беззакония), да се откаже човекът от дейности, несъвместими с християнството (например, работа в клиника за аборти), и да започне да се опитва да изпълнява заповедите.

Не бива да се протака прекалено дълго времето преди Кръщението, все пак никой не знае своя смъртен час, а нима не е страшен рискът да умреш без спасение?!

Трябва да се помни, че ако си решил да се кръстиш, то дяволът ще те напада, защото не желае да се освободиш от неговото робство. Не се бой и не го слушай. Който е предупреден, той е въоръжен. Молитвата и кръстното знамение ще прогонят лукавия. Помни, че един от любимите му капани е суетенето. Днес нямам време, по-добре да се кръстя утре, следващата неделя, по време на отпуската…

Случвало ми се е да виждам как дяволът задържа някои оглашени да не се кръщават година и повече, а някои и досега не могат да се кръстят.

Помни: ако се хванеш на тая въдица, след това ще ти е по-трудно да водиш християнски живот. Нали, по думите на Христа, всеки, „който е сложил ръката си върху ралото и погледва назад, не е годен за царството Божие“ (Лука 9:62).  

 

<< предишна || следваща >>

„Если ты еще не крестился”


Превод: Даниела Димитрова 

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти