Вход

Православен календар

Колко често да се причастяваме със Светите Христови Тайни

 

 

Писмо до една жена

Вие питате как да подготвите сина си за причастяването със Светите Тайни за пръв път и може ли да се причастите с него на Благовещение и на Велики Четвъртък.

На първия въпрос отговарям: обяснете му с най-прости думи и той ще разбере. Децата обичат простотата, а всякакви скучни разсъждения са им тягостни. Колкото до Вас лично, можете да се причастите с него и на Благовещение и на Велики Четвъртък. Въобще относно причастяването със Светите Тайни най-добре е да се ръководим от наставленията на преп. Серафим Саровски към дивеевските сестри. Преподобният заповядал на сестрите да се причастяват със Светите Тайни през всичките четири поста, на дванадесетте празника и дори на по-големите църковни празници. Въобще „колкото по-често, толкова по-добре”. Разбира се, със съответната подготовка, а без нея трябва да се въздържим от причастяването със Светите Тайни.

Да се грижите за болни е добро дело; в делничните дни не бива да се смущавате, че не можете да отидете на църква поради това. Но във възкресните и празнични дни трябва да се стараете да сте в храма, с изключение на случаите, когато болестта е тежка. 

Духовник Царской Семьи. Архиепископ Феофан Полтавский (Быстров).

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти