Вход

Православен календар

Слово за Неделя на митаря и фарисея

 

Ние, пастирите, имаме прякото задължение да ви повтаряме със сила и власт, като на Христови последователи: «Внимавайте, пазете се от кваса фарисейски!» (Марк. 8:15). Не съдете тези немного в наше време молещи се, дори и ако са обзети от лицемерие и външно благочестие, а се възмущавайте духом при вида на многочислените днес либерални, сладкодумни оратори, готови сякаш да отдадат всичките си сили, знания и самия си живот за нещастния народ, тънещ в невежество, под произвола на властта, и които произнасят огнени речи, възбуждащи обществените страсти, но които, като придобият влияние, слава и званието «учител», изчезват нейде си, за да се отдадат на заслужена почивка.

Пазете се и изобличавайте онези, които призовават младежта, обществото и народа към безпорядък, бунт, и то за какво? За да могат те заедно с тях да се борят с вярата, порядъка и законите, да страдат вместо тях, да търпят вместо тях нужда, скръб, разорение, наказание и даже смърт!

Фарисейството на тщеславните благотворители, неспособните и безволеви деятели днес е достойно повече за съжаление, отколкото за осъждане и изобличение. Не се бойте от тези, които убиват и тялото, и душата, фарисеите, които, прикривайки своето неверие, недоразвитост, духовно равнодушие и безразличие към християнското си звание, проповядват ново, уж евангелско християнство, християнски социализъм, равенство между всички хора, пак уж според преданието от първите векове, или повличат неопитните в изследване на Библията, за да придобиели те любов към ближните и ревност към доброто.

Те водят горещите и страстни сърца към тайна и престъпна борба против Христовата истина, изискваща саможертва и съвършенство, и против ненавистните им Църковни тайнства. Колко поводи и хитри сатанински уловки са измислили тези нови християни, за да могат под прикритието на своите лицемерни вярвания и проповеди настойчиво да направляват против Православието не само своите заблудени последователи, сектанти, разколници и фанатици, влиятелни лица, цели учреждения, политиката и просветеното общество, но дори такива, които защитават интересите на Православната Църква!

На практика пак всичките сили на ада въстанаха срещу Христовата истина и Православието, тъй скъпи за нашия народ! Тъкмо това съвременно фарисейство е по-опасно от всичко останало за нашата страна и има нужда от най-силно и властно изобличение!

Колко много фарисейство има днес и в училищата и семействата, във всички слоеве на така нареченото интелигентно общество! Родителите, скучаещи край домашното огнище, дори и не помислят за изпълнението на своя най-основен дълг – възпитанието на децата, което трябва да започва още от люлката, а бързат при първа възможност да ги пратят на училище, вярвайки, че имат пълното право да изискват от училищните педагози съвършена промяна на характера на своите деца, разглезени от в къщи, малокръвни, почти болни, съвършено безволеви и често дори истерични.

Такива родители са особено взискателни към училищното началство и строго го съдят, ако то не дава на децата им това, което се полага според правилата на възпитанието: любов, сърдечна топлина, обучение и житейско ръководство. Училището пък от своя страна, увлечено от духа на времето и стремежа да прикрие с красиви думи безразличието си към своите възпитаници и техните родители, често не е способно даже да изпита въодушевление пред великата задача да бъде възпитател и да пожертва каквото и да било за младото поколение. То съвършено безучастно и хладно го надзирава и учи, но се възмущава от равнодушието на родителите и проповядва за необходимостта от учредяването на родителски комитети за съвместна работа в полза на децата.

Когато фарисейският дух тъй много се е укрепил в християните, дори до оскърбяване на Христовата истина и до хула на Светия Дух, до ожесточаване в гордостта и търсене на човешката истина в своите пороци, заблуждения, отрицания и превратни възгледи за живота, то как може да се премахне този фарисейски квас, проникнал във всички области на човешкия живот, и не е ли именно това най-верният признак за настъпилото нравствено разложение и падение на обществото? Днес е необходима най-силна духовна борба, която може да избави човешките сърца, предназначени да бъдат дом на Царството Божие и жилище на Светия Дух, от фарисейския дух.

Това трябва да започне именно с непоколебимото и строго изискване за изпълнение на дълга от всеки човек, изпълнение ясно, истинно, свято! Това е най-главното оръжие против лъжата, лицемерието и фарисейската измама. За нравствено-духовното възраждане в училищата и енориите трябва да възбудим у хората стремеж към Царството Божие, защото без този стремеж нищо няма да се получи, няма да се достигне до истинско знание и благодатно разбиране, няма да има сърдечна топлина и душевен мир, няма да има ревност на духа и изповядване на Божията правда, няма да има всепобеждаваща и всевъзраждаща любов. В празното, лишено от благодат сърце, има само лъжа и фарисейство!

И накрая, за да бъде победено съвременното фарисейство, необходимо е духовно единение и безпощадно изобличение, пример за които е Самият Господ наш Христос Спасител. Амин.

Да будет воля Твоя. Житие и труды священномученика Серафима (Чичагова). Москва, издание Сретенского монастыря, 2003.

Превод: Десислава Главева
 

 

Други статии от същия раздел:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти