Вход

Православен календар

Писмо до една майка, чиято дъщеря станала кралица на красотата

 

 

В безумната си радост ми съобщавате, че Вашата дъщеря е избрана за кралица на красотата и буквално очаквате моите поздравления. А на мен дори да пиша за това ми е срамно и вместо поздравления Ви изказвам най-дълбоките си съболезнования.

Защото Вие пишете още и това: „За моята дъщеря като образовано момиче това е много похвално”. Какво да кажа за образованите и необразованите в днешно време? Сред най-различните кризи на съвременността, кризата на образованието е най-главната. Кой знае, кого е по-правилно да наречем образован? Градската дама или срамежливата селска пастирка? Трудно е да стигнем до едно мнение, докато не определим какво значи „образованост” и не кажем, както казва народа, че образован е този, който носи образ, тоест пази честта и целомъдрието си. А този, който не пази честта си, той не може да бъде образован, без значение къде е живял, какво положение е заемал и колко знания е натрупал.

В нашите сръбски села за красотата говорили шепнешком, а за морала – на висок глас. Това произтичало от дълбокото народно съзнание, че красотата е нещо преходно, което не зависи от човека, а характерът - постоянен и зависи от волята на човека. Чувала ли сте народната песен за девицата Милица: „Аз не съм вълшебница, че да гоня облаци, а девица, за да пазя себе си”.

Избирането на кралица на красотата е възроден обичай от древните латински народи. По същество това не е нищо друго, освен изкусно прикрита търговия с бели робини. Известна ли ви е съдбата на такива красавици? Та тя е страшна! Живот без венчание, с извънбрачни деца – бедните деца! Сензационни бракоразводни процеси, самоубийства. Ето стъпките, по които най-често вървят кралиците на красотата! И с Вашата дъщеря ли ще е така?... По-добре й дайте да прочете за геройската гибел на нейния баща на планина Цер, отколкото да я водите на този панаирджийски и опасен спектакъл. Кой може да гарантира, че Вашата радост няма да се обърне скоро на дълбока печал и срам и то такъв срам, от който денем ще трябва да криете лицето си? А съседите Ви злорадо ще се присмиват и това още повече ще терзае Вашето сърце.

От всички изкушения, които човек трябва да преодолее, красотата е едно от най-силните. Светите великомъченици Екатерина и Варвара, Анастасия и Параскева и много други го преодоляли, за да познаят другата красота, която е по-ценна от физическата. Но ще може ли да го преодолее Вашата дъщеря, която не обладава духовно зрение и доброволно е отишла на това тържище? Да й помага Всесилният Бог! Но красотата, както и богатството и дори повече от богатството води към надменност, а надменността е престол, от който човек неизбежно се срива в адската бездна.

Американските кинотърговци заради по-голяма печалба измислили, че предателят Иуда бил най-красив от дванадесетте апостоли. Това, разбира се, не може да бъде доказано, освен със смъртта на Иуда. Разбира се, Вие сте слушали и чели, че гибелта му била подобна на много от съвременните крале и кралици на красотата. Този „прекрасен” Иуда след предателството на Сина Божий, захвърли сребърниците в храма, излезе и отиде, та се обеси, Мат. 27:5.

На този, който отива твърде далеч на дяволската пътека, ще му е трудно да се върне назад. Какво да Ви посъветвам? Колкото се може по-скоро омъжете дъщеря си и колкото по-скромен е женихът, толкова по-добре! Омъжете я за някой пекар или сладкар, (разбира се, ако благочестивият човек не се побои да поеме на плещите си такава отговорност). Само в такъв случай можете да се надявате на законни внуци и Божие благословение. Със Своята сила Творецът може да запази човека от падане на хлъзгавите пътища, ако той върви по тях поради незнание или заради немощ. Да помогне Бог на Вас и на тези, които обичате най-силно на света – Вашите деца! 

Свети Николай Велимирович – (1881-1956), наричан още сръбският Златоуст е един от най-добрите проповедници на миналия век. Изключително ерудиран и плодотворен автор, чиито произведения се четат лесно и увлекателно. Написани на прост, достъпен и ясен език, със сила и дълбочина, те дават пълни с духовна мъдрост отговори на множеството наболели въпроси, терзаещи хората на нашето съвремие.

Миссионерские письма

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия автор:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти