Вход

Православен календар

Пост със и без олио


 

Много православни християни, уви, са тотално дезинформирани относно позицията на Православната Църква за поста и употребата на елей (олио).

В Руската Православна църква никога не се е правила разлика между зехтин и останалите растителни масла. Докато в многобройните гръцки както новостилни, така и старостилни църкви, „вадят от девет извора вода” в напразни опити да си намерят оправдание да нарушават правилата за поста в Типикона и да употребяват растително масло, различно от зехтин в дните, за които Типиконът изрично указва, че се пости без елей.

Наистина повечето православни нямат никаква представа, че Църквата забранява употребата на елей в определени периоди от време. Ние, свещениците, се опитваме да ги научим на тези неща.

Например в нашата енория аз публикувам за всеки месец календар като притурка към разписанието за службите, в който е отбелязан съответният пост според Типикона за всеки един ден от месеца (кога се разрешават вино и елей, кога не се разрешават, и кога е разрешена риба). Много хора в нашата енория започват да спазват тези правила.

Самият Типикон е категоричен: когато не се разрешава елей, значи имаме сухоядение, тоест през тези дни принципно не се разрешава пържена храна, нито пък олио в супи и салати. Църковните отци прекрасно са знаели, че пържената храна е по-вкусна от варената, че супите, в които има олио, са по-вкусни от супите без олио, точно както салатите с дресинг, в който има олио, са по-вкусни от тези, в които няма олио.

Ето защо в дните, в които се пости без олио, се разрешават маслини, но не и зехтин, разрешават се фъстъци, но не и фъстъчено масло, понеже не можете да пържите в маслини или фъстъци. Забраната касае не самите маслини, фъстъци и прочее ядки, плодове или зеленчуци, а маслото, което се добива от тях, защото с него можете да направите другата храна твърде вкусна.

Orthodox.net

Превод: Десислава Главева

module-template16.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти