Вход

Православен календар

Къде се намира адът

 

300516VVVFFF

Не се осмелявам без необходимото внимание да кажа по този предмет нищо определено.

Някои предполагали, че адът се намира на някое място по земята, а други мислят, че се намира под земята. Но трябва да се отбележи, че ако ние наричаме ада преизподня, защото се намира под земята, то адът по отношение на земята ще бъде същото, което е земята по отношение на небето. Може би затова и псалмопевецът казва: „Ти избави душата ми от преизподния ад” (Пс. 85:13), за да покаже, че земята е по-горния ад, а под земята се намира преизподният ад.

С това мнение се съчетават и думите на Иоан, когато той казва, че видял книга запечатана със седем печата и не се намерило никой, нито на небето, нито на земята, нито под земята, който е достоен да отвори тази книга и да снеме печатите й. „И аз плаках много” (Откр. 5:4).

Впрочем по-нататък той казва, че книгата разтворил Лъв „от Иудиното коляно”. Какво разбираме под тази книга, ако не Свещеното Писание?! Тази книга била разтворена от нашия Изкупител, Който чрез Своето въплъщение, смърт, възкресение и възнесение открил всички тайни заключени в Свещеното Писание и никой на земята, тоест никой от хората живеещи още в тяло, никой под земята, тоест душите напуснали телата, никой освен Господ не може да ни открие тайните на Свещеното Писание.

Щом се казва, че никой под земята не се намерил, който да разтвори книгата, то аз не намирам нищо противно на словото Божие, ако се предположи, че адът се намира под земята.

Свт. Григорий Великий (Двоеслов), Диалоги. Собеседования о жизни италийских отцов и о бессмертии души.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

module-template16.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти