Вход

Православен календар

Писмо до лесничея Манойло: За крилата на свети Йоан Кръстител

 

100916fjtrusd

Роден си, казваш, в Банат и твоята кръстна слава[1] е в деня на свети Йоан Кръстител. За теб Христовата вяра е смисъл на живота ти. След като твоят баща починал, ти си продължил да празнуваш своята домашна слава, както се е правело и преди това във вашата къща. Но служебните задължения те довели в Македония. И тъй като си оставил старата си икона на свети Йоан Кръстител в предишния си дом при майка си и сестра си, ти си поръчал нова икона на свети Йоан при нашите Дебърски майстори. Но за твоя голяма изненада тези майстори нарисували свети Йоан с крила. Когато си попитал майсторите, те ти обяснили, че така е изографисан Кръстителят Господен на иконите по всички тукашни църкви. Ти си проверил по църквите, видял си, че е така и си се почудил. И сега питаш защо свети Йоан Предтеча го изобразяват с крила.

Известно ти е (а дали ти е известно?), че с крила се изобразяват само Божиите ангели. Така се изобразяват те, защото са безплътни духове, леки и бързи в изпълнение на послушанията, на които ги праща Творецът.

А сега чуй свидетелството на Христа за Йоан: „Ето, Аз изпращам пред лицето Ти Моя Ангел, който ще приготви Твоя път пред Тебе” (Лука 7:27; Мал. 3:1). Кой е написал това? Пророк Божий по вдъхновение от Божия Дух. Пророкът на Месията и Самият Месия наричат свети Йоан ангел. И наистина служението на Йоан било подобно на служението на ангелите небесни.

Когато Спасителят на света се родил във Витлеем, ангели обявили за Неговото рождение пред пастирите и ги призовали да се радват и да славят Бога. Тридесет години по-късно Господ се явил на Йордан, за да започне Своето спасително служение. Тогава свети Йоан Го посочил на народа, призовавайки хората към покаяние и очистване, за да станат достойни да Го приемат – Него, Месията и Спасителя.

Затова иконописците от древни времена често изобразявали Христовия Предтеча като ангел, с крила. Затова и той е наречен ангел в Свещеното Писание, защото носел ангелско служение в месианската история на спасението на людете.

Нека и твоят крилат свети Йоан те закриля от всяко зло!

Владика Николаj, Мисионарска писма.

Превод: прот. Божидар Главев


[1] Т. нар. кръстна слава представлява семеен празник в Сърбия, който обикновено е посветен на някой светец, считан и за покровител на рода – бел. прев.

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти