Вход

Православен календар

Завещанието на преподобни Теодосий Киевопечерски

 

Господи,  благослови! Аз, Теодосий, немощният раб на Пресветата Троица, Отец, Син и Свети Дух, съм роден  в чиста и правоверна вяра и съм възпитан и добре научен от православни баща и майка. Не се приобщавайте към латинската вяра (католическата), не се придържайте към техните обичаи, бягайте от тяхното причастие и всякакво тяхно учение избягвайте и се гнусете от нравите им! Пазете се, чеда, от кривоверците и от всичките им беседи, защото и нашата земя се напълни с тях. Ако някой спаси душата си, то това ще е само, ако живее в Православната вяра, защото няма друга вяра по-добра, отколкото нашата чиста и свята Православна вяра. Живеейки в тази вяра, не само ще се избавиш от грехове и вечна мъка, но и ще станеш причастник на вечния живот и безкрай ще се радваш със светиите. А живеещите в друга вяра - католическа, мюсюлманска или арменска – няма да видят вечния живот.

Не подобава също, чедо, да хвалиш чуждата вяра. Хвалещият чуждата вяра, все едно, че хули своята. Ако някой започне да хвали и своята, и чуждата, то той е двуверец, близък до ерес. Ти, чедо, се пази от такива и своята вяра непрекъснато хвали! Не се побратимявай с тях, но бягай от тях и се подвизавай в своята вяра с добри дела. Прави милостиня не само на своите по вяра, но и на чуждоверците. Ако видиш гол или гладен, или попаднал в беда – бил той евреин или турчин, или латинец – към всеки бъди милосърден, избави го от беда, както можеш, и няма да бъдеш лишен от награда в Бога, защото Сам Бог в днешния век излива милостите Си не само върху християните, но и върху неверните. За езичниците и друговерците Бог в този век се грижи, но в бъдещия те ще бъдат чужди на вечните блага. Ние, живеещите в Православната вяра и тук получаваме всички блага от Бога и в бъдещия век ще ни спаси нашият Господ Иисус Христос.

Чедо, ако е нужно даже да умреш за светата своя вяра, с дръзновение тръгни към смъртта! Така и светиите са умирали за своята вяра, а сега живеят в Христа. Ти, чедо, ако видиш друговерни, спорещи с верни, с ласкателство искащи да ги отклонят от правата вяра, помогни на православните! С това все едно овца ще избавиш от устата на лъва. А ако замълчиш и ги оставиш без помощ, това е все едно, че си отнел изкупена душа от Христа и си я продал на сатаната. Ако ти каже противящ се: „Вашата вяра и нашата вяра са от Бога”, то ти, чедо, отговори така: ”Кривоверецо, ти и Бога ли смяташ за друговерец! Не чуваш ли ти, развратен от зла вяра, как говори Писанието: Един  е Господ, една е  вярата, едно е кръщението, Ефес.4:5. Не чуваш ли апостол Павел, който говори: Но ако дори ние, или Ангел от небето ви благовестеше нещо по-друго от това, що ние ви благовестихме, анатема да бъде, Гал. 1:8.

Вие, латинците, отхвърлили апостолската проповед и светите отци,  сте възприели неправа и развратена вяра, пълна с погибел. Затова и сте отхвърлени от нас. Затова не ни подобава да служим с вас и да пристъпваме към Божествените Тайни, ни на вас към нашите, ни на нас към вашите, защото вие сте мъртви и мъртва жертва принасяте, а ние на живия Бог - чиста, непорочна, за да наследим вечния живот. Така и бе писано за нашия Господ Иисус Христос, че ще въздаде всекиму според делата му, Рим. 2:6. Нему слава! Амин.

Одигитрия

Превод: Боряна Борисова

Други статии от същия раздел:

module-template7.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти