Вход

Православен календар

Богоявление

 

190117bhfyyss

Кръщението на Господа е наречено Богоявление, защото в него явил Себе Си осезаемо единият истински Бог в Троица поклоняем: Бог Отец – гласът от небето, Бог Син – Въплътилият се и Кръщаваният, Бог Дух Свети – слезлият над Кръщавания. Тук е явено тайнството на взаимоотношенията между лицата на Пресветата Троица. Бог Дух Свети от Отца изхожда и в Сина почива, а не изхожда от Него.

Тук е явено и това, че въплътеното домостроителство на нашето спасение е извършено от въплътилия се Бог Син заедно със съприсъстващия Му Дух Свети и Бог Отец. Явено е и това, че спасението на всеки човек може да се извърши само в Господа Иисуса Христа, чрез благодатта на Светия Дух, по благоволението на Отца. Всички християнски тайнства сияят тук със своята божествена светлина и просвещават умовете и сърцата на всички, които с вяра празнуват този велик празник.

Дойдете да издигнем ума си нагоре и да се потопим в съзерцание на тези тайни на нашето спасение, пеейки: Когато Ти, Господи, се кръщаваше в Йордан, откри се поклонението на Светата Троица – троически устройващо спасението за нас и троически спасяващо ни.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти