Вход

Православен календар

Неделя 10-та след Петдесетница

 

1108171530

Тоя пък род не излиза, освен с молитва и пост (Мат. 17:21).

Ако този род бива изгонван с молитва и пост от друго лице, то толкова повече той не може да влезе в този, който сам има молитва и пост. Ето я оградата!

Макар бесовете да са огромно множество и целият въздух да е наблъскан с тях, те нищо не могат да сторят на онзи, който е ограден с молитва и пост.

Постът е всестранно въздържание, молитвата е цялостно богообщение. Той защитава отвън, а тя отвътре устремява срещу враговете огненото всеоръжие.

Бесовете отдалеч усещат постника и молитвеника и бягат от него надалеч, за да не получат болезнени удари. Можем ли да мислим, че където няма пост и молитва, там се е настанил бяс? Можем. Бесовете, когато се вселят в човека, не проявяват веднага своето присъствие, а се притаяват и тайно и полека научават стопанина си на всяко зло, отклонявайки го от всяко добро, така че онзи е уверен, че всичко прави сам, а всъщност само изпълнява волята на своя враг.

Заемете се с молитвата и поста и врагът тозчас ще се отстрани от вас и ще чака друг случай, когато пак да се върне, и наистина се връща, стига само да бъдат изоставени молитвата и постът.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти