Вход

Православен календар

Наставления на св. Теофан Затворник за болестите

 

 2703182327
Изцеляване на слепородения

Писмо 40. Наставление при болест

Божията милост да бъде с вас!

Много скърбя за болестта ви. Но как да ви помогна, не зная. Болестта ви е толкова сложна, че дори и понятие нямам. Добрият опитен лекар всичко би разбрал. Но къде да го намерим? Тук всичките ни лекари са посредствени. Остава да се молите, вие това и правите. Питате: добре ли е да се моля така? Всички се молят така, и църквата също. Само прибавяйте: „Но не както аз искам, Господи, а както Ти! А на мен ми дай благодушно да търпя!”

Приемете тази болест като изпратена от Бога за вашето спасение. И така, търпейки благодушно болестта, вие вървите по правия път към рая. Този път е и тесен и прискърбен. Такъв е той и за вас, и вие сте стъпили на него. Гледайте да не пропуснете, или казано по-просто: да не изпуснете спасението. Ние се раждаме на тази земя не за радост, а за пот, труд и скърби. Нашият живот не е тук, а там. За там трябва и да се готвим. Но нищо не смирява така плътта и кръвта, както болестта. Тъй че, благодушествайте!   

Да ходим по свети места с надежда за изцеление е добре. Но не по свое усмотрение, а когато има такова указание. Добре е да отидем при целебния кладенец на св. Серафим (Саровски), но ако имаме силна вяра.

Господ да ви помогне и в търпението, и в изцелението, ако в това е Неговото благоволение.

Писмо 39. Може ли да се лекуваме с миро

Въпрос за една болна: може ли болестта й (припадъци) да се лекува с миро?

Отговор: тъй като в църквата такова свещенодействие вече няма, то това и не бива да се прави. Такъв църковен чин е имало, но вече е отпаднал. Това миро не е свето миро, както в миропомазанието, а миро от мироточиви мощи. На сестрата й е нужно търпение и молитва, смирена покорност на Божието определение и чист живот според заповедите. Бог изпраща болест или здраве на човека според начина му на спасение. Ако Бог благоволи тя да се изцели не чрез обичайните средства, Той ще й покаже това. Иначе, само да се моли, а молитвата винаги е целебна.

Писмо 42. И болестта и здравето са от Бога

Божията милост да бъде с теб!

Всичко е от Бога: и болестта и здравето, а всичко, което е от Бога ни се дава за наше спасение. Така и ти приемай тази болест и благодари на Бога, че се грижи за твоето спасение. Как именно изпратеното от Бога ни служи за спасение, не се опитвай да изследваш, защото навярно няма и да узнаеш. Бог изпраща едно за наказание като епитимия, друго за вразумяване на човека, че да се опомни; друго, за да го избави от бедата, в която би попаднал, ако беше здрав; друго, за да прояви човек търпение и така повече да заслужи наградата; друго, за да го очисти от някоя страст, и поради още много други причини.

А ти когато си спомняш своите грехове, казвай: „слава Тебе, Господи, че ми наложи епитимия за наказание!” Когато си спомниш, че преди не винаги си помнела Бога, казвай: „слава Тебе, Господи, че ми даде такъв урок и ме вразуми по-често да си спомням за Теб!” Когато ти дойде такава мисъл, че ако беше здрава, щеше да сториш нещо недобро, казвай: „слава Тебе, Господи, че не допускаш да съгреша”, и така за всичко. Тъй и благодушествай!

А да се лекуваш не е грях, макар и болестта да е от Бога, защото Бог дава лечебните познания, а също и лекарствата Той е създал. Тъй че като прибягваш до лекаря и лекарствата, не прибягваш до нещо, което е извън Божиите пътища и учреждения. А виж при баячки – там няма за какво да ходиш, те не са Божии. Но какво именно да направиш, аз не мога да кажа; посочвам ти само това, което няма да бъде против Божията воля.

Спасявай се!

Епископ Теофан

Святитель Феофан Затворник, Наставления в духовной жизни.

Превод: Светла Георгиева
 

Други статии от същия автор:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти