Вход

Православен календар

За богослужението

 

3105181452

Ходи в началото на службата, така ще си по-бодра.

По време на четенето на апостола можеш да седиш, ако чете някой друг. И в църквата можеш да седиш, когато нямаш сили да стоиш.

Когато влизаш или излизаш от църква, трябва да четеш: „Достойно ест”. А след влизането в църква, направи три поклона с молитвата: „Боже, бъди милостив към мене” и пр.

Непременно трябва да ходиш на службите, иначе ще боледуваш. За това Господ наказва с болест. А ако ходиш, ще бъдеш здрава и бодра. Случваше се о. Макарий да заболее, но все пак отиваше на църква. Ще поседи, ще влезе после в параклиса на архиерейската килия, ако там няма място, ще отиде в килийния параклис на о. Флавиан, ще поостане там, а като види, че повече няма сили да стои и там, ще се прекръсти и ще си излезе. Дори и да се чувства зле, не си обръща много внимание.

Когато човек не може да отиде на църква, трябва у дома да се прочетат: вместо утренята – утренни молитви, 12 избрани псалми и първи час; вместо литургията – трети и шести час с изобразителните.

В църква не трябва да се говори. Това е лош навик. За това биват изпращани скърби.

Грях е времето да се прекарва в празнота. Грях е да се пропуска както църковната служба, така и правилото преди работа. Гледай да не те накаже Господ за това.

Схиархимандрит Иоанн (Маслов), Преподобный Амвросий Богоносный старец Оптинский.

Превод: прот. Божидар Главев

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти