Вход

Православен календар

Велики Вторник

 

2304192117

Днес народът, свещениците и иудейските началници за последен път чуват словото на Господа в храма. И то било всеобхватно; обхващало всичко – минало, настояще и бъдеще.

Чрез въпроса за Иоан Господ дава да се разбере, че Той е истинският Месия; чрез притчата за двата сина внушава мисълта, че иудеите ще бъдат отхвърлени и на тяхно място ще бъдат призовани езичниците; чрез притчата за лозарите им казва, че отхвърлените ги очаква гибел; чрез притчата за брачния пир на царския син учи, че не всички от дошлите на него ще бъдат достойни и че сред тях ще се окажат и такива, които справедливо ще бъдат изхвърлени вън във външната тъмнина; чрез отговорите на въпросите за данъка на кесаря и за първата заповед, също както и с изобличителната си реч, определя характерните черти на спасителния живот; накрая конкретно на Своите ученици дава предсказание за страданието на Иерусалим и открива тайната на Своето пришествие.

Достатъчно е само всичко това да бъде изслушано внимателно, за да се уверим, че Той е истинският Спасител на света Христос и да се покорим на Неговите заповеди и учение. И до днес прочитането на тези глави от Евангелието за всичко, което станало през този ден е най-действеното средство, помагащо да се оживи вярата в Господа и да се изостри у християните съзнанието какви трябва да бъдат те и какво да очакват, да съгряват ревността си и да бъдат изповядващи Господа не само с език, но и с дела.

Мысли на каждый день года.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template9.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти