Вход

Православен календар

Колкото по-голямо семейство имаш, толкова повече трябва да благотвориш

 

02071922332

Може би имаш голямо семейство. Може би заради многото си деца се въздържаш да благотвориш щедро?

Колкото по-голямо семейство имаш, толкова повече трябва да благотвориш. Така трябва за мнозина да се молиш на Бога, прегрешенията на мнозина трябва да бъдат изкупени, съвестта на мнозина трябва да бъде очистена, душите на мнозина трябва да бъдат освободени (от грехове).

Както във временния живот, където колкото повече са нуждаещите се от прехрана и грижа, толкова по-големи са разходите, тъй е и в духовния, небесния живот: колкото по-голямо е домочадието, толкова повече трябва да са добрите дела.

Иов принасяше за децата си жертви, колкото беше домочадието му, толкова жертви принасяше на Бога. И понеже е невъзможно човек да не съгрешава ежедневно пред Бога, то за очистване на греховете ежедневно[1] при­насяше жертви. Това потвърждава Божестве­ното Писание: „Иов беше непорочен, спра­ведлив и богобоязлив и отбягваше злото. И родиха му се седем сина и три дъщери... и принасяше всесъжения по броя на всички тях (и един телец за грях на душите им) (Иов 1:1, 2:5).

И тъй, ако обичаш истински децата си, ако всячески им оказваш бащина грижа, тогава трябва да благотвориш още повече, та посредством благотворенето да направиш децата си угодни Богу.

Свещеномъченик Киприан, епископ Картагенски, Книга за благотворителността и милостинята, Изд. „Православна класика”, 2018 г.

 


[1] Според Славянската Библия – бел. прев.

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти