Вход

Православен календар

Неделя 26-та след Петдесетница

 

0112191310

Притчата за безумния богаташ

След като разказал притчата за богаташа, който се готвил само да яде, пие и се весели, заради което бил поразен със смърт, без да дочака очакваните блага, Господ заключил: «Тъй бива с тогова, който събира имане за себе си, а не богатее в Бога».

«Тъй бива» – тоест така става или такава участ постига такива люде. Богатеещите с богозабрава мислят само за плътски утехи. Желаещите да избегнат тази горчива участ нека «събират не за себе си, а да богатеят само в Бога». И понеже богатството е от Бога, то, когато се умножава, посвещавай го Богу, и ще придобиеш свето богатство. Всички излишъци разделяй с нуждаещите се и така все едно връщаш Богу това, що ти е дал. Който дава на бедния, на Бога дава.

Който така уж разпилява своето богатство, той истинно богатее, богатее с добри дела – богатее заради Бога, за да Му благоугоди, богатее с Бога, привличайки Неговото благоволение, богатее от Бога, Който «верния в малкото, поставя над много» (Мат. 25:21); богатее в Бога, а не за себе си, защото не счита себе си за собственик, а само за пристойник и разпоредител, чиято грижа е единствено как да удовлетвори всички идващи при него в нужда, и особено много се бои да харчи за себе си, смятайки, че така ще злоупотреби с повереното му от Господа.

Мысли на каждый день года

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template18.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти