Вход

Православен календар

Как ще завърши всичко

 

0403212133

Вселенска задушница – събота Месопустна

„И ще излязат: които са правили добро, ще възкръснат за живот, а които са вършили зло, ще възкръснат за осъждане” (Иоан 5:29).

Ето как ще завърши всичко! Както реките текат – всяка към своето море, така течението на нашия живот накрая ще достигне в съответното място подобаващо на неговия характер. И тези, които ще възкръснат за живот, ще бъдат изправени на съд, но съдът само ще запечата тяхното оправдание и определение за вечен живот. Докато в същото време другите ще възкръснат, за да чуят своето осъждане на вечна смърт.

Техните живот и смърт още сега се характеризират с това, че едните вършат дела на живот, а другите вършат мъртви и умъртвяващи дела. Делата на живот са тези, които се извършват според заповедите, с радостен дух, за слава Божия; мъртвите дела са тези, които се извършват противно на заповедите, в забвение на Бога, в угода на самия себе си и своите страсти.

Мъртви дела са и всички онези дела, които макар по форма да не са противни на заповедите, но се вършат без всякаква мисъл за Бога и за вечното спасение, а са мотивирани от честолюбие и себелюбие.

Бог е живот и е живо само това, което е част от Него. И затова, у когото има само мъртви и умъртвяващи дела, той върви направо към смъртта и в последния ден ще бъде осъден на вечна смърт; а у когото всички дела са дела на живот, той отива към живота и в последния ден ще възкръсне за вечен живот.

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти