Вход

Православен календар

За съвета ни е приготвена награда

 

0205212100

Ние, хората, не знаем бъдещето и затова не можем да кажем за слушащите, дали ще се убедят или няма да се убедят от нашите думи.

Ала Христос, като знае точно и едното, и другото, докрая продължаваше да поправя човека, който щеше да покаже непослушание към Него. Макар да знаеше, че Иуда няма да се откаже да Го предаде, Христос продължаваше да го отклонява от предателството със съвети, увещания, благодеяния, заплахи и всякакви начини за вразумяване и го сдържаше със словото Си непрестанно, като с юзда.

Правеше го, за да ни научи, че даже предварително да знаем, че братята няма да ни послушат, да изпълним всичко от своя страна, тъй като за съвета ни е приготвена награда.

***

Няма човек, за когото Бог да не промисля. Ако Той не се грижи по еднакъв начин за всички, това също е велик знак за Неговия промисъл. Бог проявява промисъла Си съобразно ползата за всеки. Така че Той промисля не само за всички, но и за всеки човек поотделно, което показва в отношението Си към учениците с думите: а вам и космите на главата са преброени (Мат. 10:30).

Светител Йоан Златоуст, „Христос, Който ни спасява”, "Православна класика", 2020

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти