Вход

Православен календар

Поучение в Петата неделя на Великия пост

 

1004221355

Възлюбени братя и сестри! Искам да ви припомня и да дам някои разяснения относно днешните четива от Апостола и Евангелието. От Апостола бе прочетена част от Посланието на свети апостол Павел до евреите за очистителната сила на кръвта на Христа Спасителя, принесъл Себе си в жертва на Бога Отца за греховете на целия свят (Евр. 9:11-14); а от Евангелието беше прочетено повествованието на евангелист Марк за това, как Господ Иисус Христос отрано предсказал на Своите дванадесет апостоли, в това число и на предателя Иуда, че Той, нашият Господ, „ще бъде предаден на първосвещениците и книжниците, и ще Го осъдят на смърт, и ще Го предадат на езичниците; и ще се поругаят над Него, и ще Го бичуват, и ще Го оплюят, и ще Го убият; и на третия ден ще възкръсне”.

Нататък от Евангелието бе прочетено за неуместната молба на двама от учениците – братята Иаков и Иоан – да заемат първите места, когато се прослави Иисус Христос и за това, как Господ кротко ги изобличил, казвайки, че пътят към Неговата слава е пътят на кръста, страданието и смъртта; за негодуванието на другите ученици по повод претенциите на Иаков и Иоан и за наставлението, което дал на всички тях Господ по този повод, а именно, че този, който желае да бъде по-голям от другите, трябва да бъде на всички слуга, и че който иска да бъде пръв, трябва да бъде на всички раб, както и Самият Той „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина” (Марк. 10:45).

Нека сега се върнем на Апостола. И тъй, свети апостол Павел в Посланието до евреите казва за Христа, че Той „Първосвещеник на бъдещите блага... със Своята кръв влезе веднъж завинаги в светилището и придоби вечно изкупление” (за всички вярващи в Него) и ако в Стария Завет „кръвта от юнци и козли, и пепелта от телица чрез поръсване осветява осквернените, за да се очистя плътта, колко повече кръвта на Христа, Който чрез Духа Светаго принесе Себе Си непорочен Богу, ще очисти съвестта ни от мъртви дела”, тоест от грехове, платката за които е смърт, „за да служим на живия и истинския Бог!”

Смисълът на апостолското четиво е, че ако предобразната кръв на Стария Завет, кръвта на жертвените животни, освещавала осквернените, за да бъде чисто тялото, то колко повече кръвта Христова ще очисти нашата съвест, нашата душа и нашето тяло от всеки грях. И апостол Иоан Богослов казва, че „кръвта на Иисуса Христа, Сина Божий, ни очистя от всеки грях” (срв. 1 Иоан. 1:7).

И тъй, нека никой от грешниците не унива, колкото и грешен да е, но да се надява да получи прошка и очистване на всички свои грехове; защото ние имаме Спасителя по благодат присъстващ винаги в Своята Църква, особено в светите Тайни, Който слезе да ни очисти от всеки грях, стига само ние да вярваме в Него искрено и неотвратимо да се каем и да се причащаваме с вяра и любов с пречистите Негови тяло и кръв.

Така поменаваната днес света Мария Египетска била първоначално потопена в дълбините на разврата, но покаянието, вярата и любовта, подвизите на поста и молитвата, причащението със светите Христови Тайни я очистили и я направила свята и равноангелна.

Нека и ние подражаваме на нейната вяра, с усърдие в поста, молитвата и в любовта към Бога и на нейната жажда за тялото и кръвта Христови, и Господ ще ни очисти от всеки грях, защото „у Господа е милостта, и пълно е у Него избавлението, и Той ще ни избави от всичките ни беззакония” (Псал. 129:6).

В Евангелието на днешния ден нашият Господ Иисус Христос ни преподава наставлението да не се домогваме до първенство и превъзходство над другите поради честолюбие и самолюбие, а да се домогваме до единствената угодна Богу чест – да служим на другите за спасение, както и Сам Христос Бог „не дойде, за да Му служат, но да послужи и даде душата Си откуп за мнозина”. „Който иска между вас да бъде големец, нека ви бъде слуга; и който иска между вас да бъде пръв, нека бъде на всички роб” (Марк. 10:45, 43-44). „Понасяйте един другиму теготите, и така изпълнете закона Христов” (Гал. 6:2). Амин.

Полное собрание сочинений Протоиерея Иоанна Ильича Сергиева. Том 2-й. СПб. 1894.

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template3.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти