Вход

Православен календар

"Живейте духом, и не ще изпълнявате прищевките на плътта."

 

Светите отци изказват похвала към някои лица, славни по своя християнски живот, която се състои в това, че те възкръснали преди общото възкресение. В какво се състои тайната на този живот? В това, че те усвоили за себе си характерните черти на живота след възкресението, както те са посочени в словото Божие, и ги направили определящи техния живот.

Бъдещият живот представлява нещо откъснато и отдалечено от всичко плътско - там не се женят, не посягат на чуждото, там няма да се хранят с мъртва храна и самото тяло, което ще възприемат, ще е тяло духовно.

И тъй, който живее откъснат и отдалечен от всичко плътско, той приема в себе си или възвръща в себе си елементите на бъдещия живот след възкресението. Опитай се да постигнеш това - в теб да замре всичко плътско и ще станеш възкръснал преди бъдещото възкресение. Пътят към това посочва апостолът, когато казва: „Живейте духом, и не ще изпълнявате прищевките на плътта” (Гал. 5:16).

И удостоверява, че по този път със сигурност може да се достигне очакваното - „който сее в духа, казва той, от духа ще пожъне вечен живот” (Гал. 6:8).

Мысли на каждый день года

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти