Вход

Православен календар

За красотата

 

2707221425

Къде са тези, които се превъзнасят с красива външност? Не ми говори за красотата на тялото, но гледай достойнството на душата. Какво е красивата жена? Красив ковчег, ако не се е украсила с целомъдрие.

Ако не е съединена с целомъдрие, телесната красота е яма, заплашваща пътника с падение, и отрова, приготвена за другите хора; от друга страна, тя повяхва при болест и я унищожава смъртта. А красотата на душата остава безсмъртна и неповредена, и именно тогава се явява в пълен разцвет, когато заглъхнат страстите и за ума настане покой.

И така, ако видиш красив мъж или красива жена, не се удивлявай. Виж, дъбът се издига до небесата, но неговият плод е негоден за хората, а става само за безсловесните; лозата пък се стеле по земята, но принася прекрасен гроздов плод.

И така, какво искаш ти – лоза или дъб? Разбира се, лоза, защото дъбът, перчейки се в своята висота, дава плод само на безсловесните.

Кое е по-незначително от пчелата и по-величествено от пауна? Но кое е по-добро – пчелата или пауна? Разбира се, пчелата.

Унищожи пауна – и няма да загубиш нищо; унищожи пчелата – и ще загубиш много.

Беседа на надписание Псалма 50, о покаянии Давида и о жене Урииной

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти