Вход

Православен календар

Болестта се побеждава не с ропот, а с благодарение Богу

 

1412222317

Вашата дъщеря Анна Ф. Ви пише, че не е здрава и благодари за това на Господа Бога, – това достойнство на истинска християнка, този чуден пример учи и нас грешните как да се държи човек, когато е болен, защото болестта се побеждава не с ропот, а с благодарение Богу.

Такива наистина ще чуят Пресладкия глас: «Прощават ти се греховете, <...> стани и ходи» (срв. Мат. 9:5). А относно това, което пишете за своята болест, че искате да употребявате лекарства, то нека на Вашата любов бъде известно, че това не може да навреди на Вашето спасение (стига да се пазите от други зли дела), – на което и аз многогрешният съизволявам и благославям.

Носенето на кръста е спасително

Уверен съм, че вашият кръст е тежък за вас, но спасителен, макар и да ви се струва, че съгрешавате с ропот, но после се разкайвате и се кланяте с благодарност, понеже не знаете какви са Божиите съдби, които устройват всичко за ваша полза. Трябва да се предаваме на Неговата свята воля, укрепявайки се с вяра и надежда, че ако Бог не ви обичаше, нямаше да праща и на двама ви кръста на болестите и страданията. Нима не е бил угоден Богу праведният Иов? А какви нетърпими болести му били пратени...

Болестите не винаги са заради грехове, но се пращат и за изпитание. Св. Йоан Златоуст оприличава страдащите от болести на мъчениците. Кое е по-високо от тази чест? Съветвам ви да бъдете търпеливи и благодарни във вашите немощи. Бог е силен да устрои всичко това за ваша полза.

Преп. Лев Оптинский, Письма.

Превод: Десислава Главева

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти