Вход

Православен календар

Първото и Второто Христово пришествие

 

2903232139

Първия път Христос дойде като кротък и незлобив агнец, а втория път ще дойде като страшен и въздаващ всекиму заслуженото лъв.

Първия път Той дойде, за да понесе греховете на целия свят и на всички да дарува спасение; втория път ще дойде да съди греховете на целия свят и всеки да овъзмезди според делата му.

Първия път Той дойде, за да спаси грешниците; втория път ще дойде, за да ги осъди и погуби. Първия път Той дойде не неочаквано, а в изпълнение на пророчествата, че трябва да се роди от Пречиста Дева; дойде кротко, без шум и мълва, както говори Премъдростта: „когато тихо мълчание обгръщаше всичко, и нощта в течението си бе стигнала до средата, слезе от небето… всемощното Твое слово” (Прем. 18:14-15).

Втория път Той ще дойде неочаквано, със страшен шум. Тогава земята ще се разклати, планините ще се потресат, мъртвите ще станат от гробовете, всички дела на човешки ръце ще изгорят, моретата ще се надигнат както никога досега, небето ще се измени, звездите ще изпадат и всички стихии ще се разбушуват.

При Първото Негово пришествие човешките очи Го видели като младенец, повит в пелени, лежащ в ясли, носен от майчини ръце и хранен с майчино мляко, а при Второто пришествие ние ще Го видим вече не като младенец, а като мъж, седящ на престол в голяма слава, разгневен срещу беззаконниците, каращ небето и земята да се тресат и разоряващ цялата вселена.

О, колко страшно ще бъде Второто Господне пришествие! О, грешни люде! Нека винаги да имаме в нашия ум този страх и ужас, който ни очаква в Съдния ден, и да се побоим от Бога. Да се побоим от Неговия страшен съд! Да се побоим и да се оставим от нашите грехове! Да умилостивим страшния Съдия със сълзи, покаяние и милостиня преди изхода на душата ни, за да се избавим от участта на осъдените и да бъдем причислени към числото на оправданите!

Святитель Димитрий Ростовский, Творения, Поучения и проповеди, Том 1.

Превод: прот. Божидар Главев

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти