Вход

Православен календар

Поучение за 13-та Неделя след Петдесетница. За ненавистта към греха

 

0309171638

Остави пиянството, остави любовницата си, престани да живееш разпътно, остави сребролюбието и алчността – раздай на бедните, остави гордостта, престани да осъждаш, да лъжеш, да се гневиш. Повярвай, че ако не се обърнеш и не възненавидиш греха си, със сигурност ще погинеш. Трябва първо да почувстваш ненавист към греха и само тогава ще почувстваш истинска любов към Бога: Не можете да обичате Бога и мамона, Христа и велиара (срв. Лука 16:13; 2 Кор. 6:15), тоест своите грехове и зли привички.

Ужасявам се от това, че ти грешиш, а казваш, че не грешиш и скриваш своя грях; още повече се ужасявам, когато някой казва: не мога да изоставя греха. Но в неизказан ужас изпадам, когато чувам: „Ето, ти не ми даваш да се причастя, а еди кой си ми дава”. И дори на ум не ѝ идва на нещастната, че тя се причащава за съд и за осъждане и за вечна погибел. Изобщо и не помисля, че Божият гняв се разпалва срещу такава грешница – ще тресне гръм от ясно небе, ще се спусне върху нея неочаквана смърт и тя навеки ще погине.

Наистина всички грешници умират по подобен начин заради поругаване над кръвта на Сина Божий, защото така грешникът в своето тяло смесва Христовата кръв с кръвта на блудник или блудница.

Не можеш да се отстраниш от греха? Тогава моли Бога грехът да се отстрани от теб. Не можеш? Но това не е истина! Ти просто глезиш своя любовник. Но горчив е хлябът, който се добива чрез грях.

Не можеш да се отстраниш? Бъди решителен, насили малко себе си – ще поскърбиш малко и ще забравиш, времето всичко изцелява и Бог ще помогне. А колко се радва душата? А как се радват Бог и светите ангели?

Ще кажеш: как тъй се радват ангелите? Наистина в рая бива голяма радост, когато там влизат повече покаяли се грешници. Дори за ангелите е удивително, как човекът се покайва, как се развързва от греха.

Дивни са делата Ти, Господи! Ето, ти вече беше в бездната на ада, бесовете вече се радваха на твоята погибел. Но Бог каза на ангела: помогни на този грешник! и твоят ангел хранител, който вече оплакваше твоята погибел, те хвана за ръка, извлече те от огнената пещ и Господ те покри с одеждата на Своята драгоценна благодат и нареди да бъдеш въведен в рая.

Аз се удивявам на всеки грешник, който така е възлюбил греха, че не вижда своя грях в себе си. А ти потърси в Евангелието, попитай добри хора, попитай своя пастир. Другите по-добре от теб виждат твоя грях. „В Твоята светлина ще видим светлина”[1] – така се молил Псалмопевецът.

Уверявам те, че ти сам никога не би видял своя грях, ако не молиш Бога Той да ти го покаже в цялото му безобразие. Пък и дяволът изкусно скрива твоя грях от очите ти, защото ликът на греха е страшен, както и този на дявола. Би ли ти показал той ножа, с който ще бъдеш убит.

А най-добре захвърли греха, разкрий го на всички – и на Бога, и на духовника, и на приятелите си, и на враговете си и тогава по неволя ще се покаеш.

Господи, помогни ни! Амин.

Простые и краткие поучения. Том 11.

Превод: прот. Божидар Главев

 


[1] Пс. 35:10.

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти