Вход

Православен календар

Новогодишно поздравление и наставление за устройването храма на душата

 

9673 b 2

Милостта Божия да бъде с вас!

Милостивият Господ милосърдно да погледне на вашите немощи и да ви даде оздравяване и укрепване на силите, за да встъпите в Новата година с ново здраве и така с обновено здраве да възпявате слава на Благодаруващия наш Бог!

Да ви помогне Господ вместо ръкотворен храм в самата себе си и от самата себе си да устроите храм духовен, свято свещенство, за да принесете духовни жертви, благоприятни Богу чрез Иисуса (1 Пет. 2:5). Тогава няма да има нужда (по причина на болестта и скърбите) да се ходи в храма, защото всичко ще се извършва без външни движения. (Лежи и се моли с цялата си душа).

Това е и назначението за всички нас – да бъдем храмове, както учи св. ап. Павел: Не знаете ли, че вие сте храм Божий, и Духът Божий живее във вас? (1 Кор. 3:16). Миряните се суетят и забравят това, или го заглушават в себе си, а монасите и монахините по тази причина и встъпват в особен образ на живот, за да изпълнят това апостолско определение за нас.

Вие лично освен това и по особен начин бивате призована към него чрез болестното състояние, в което духовната молитва трябва да се развие. Затворете очи и Вашият ум няма да има какво друго да съзерцава освен вездесъщия и всевиждащ Бог. И ето така Вие ще станете храм, където обитава Бог. Стените на Вашия храм това е търпението, престол – благодарното на Бога сърце, песнопения – всички религиозни чувства към Бога: вяра, упование, отдаденост на Неговата свята воля и всяко молитвено възвание; регент на хора ще бъде благоумният дух, подреждащ песнопенията и изпълняващ ги в непрестанно богомислие.

От цялата си душа желая Вие да се съзидате в такъв духовен храм!

Да Ви благослови Господ! Спасявайте се!

Письма о христианской жизни

Превод: прот. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template4.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти