Вход

Православен календар

Писмо до пенсионера П. Н. за необичайното видение

 

Вие ми съобщавате за едно необичайно видение, което сте имал по време на молитва в църква. Видели сте как от олтара излязъл Господ Иисус Христос и застанал отпред. След това отвътре излязъл някой си, приличащ на еврейски равин и застанал отляво на Господа. След него излязъл друг с чалма на главата, здрависал се с Господа и също застанал до Него. Това било Вашето видение и Вие го тълкувате като желание на Господа да се изравнят всички религии и да се създаде от тях една вяра за всички хора!

Всеки, който е посветен в тайната на Царството Божие, ще Ви каже, че и видението и тълкуванието са лъжливи. Духът, който Ви се е явил не е от Бога, но от този, който от века повдига рог срещу Христовата вяра. „Отче наш” завършва с молението към Господа: „но избави ни от лукавия”.

Човече Божий, кой може да дръзне да поздравява Господа, ръкувайки се с Него? Кой може да застане до Него? Не каза ли Христос на евреите: ето, оставя се вам домът ви пуст, (Мат. 23:38)?! Това пророчество се е изпълнило. Евреите останали без свещенство и без Жертви. Това, а и много друго отишло при християните в същия миг, в който Храмовата завеса се раздрала на две от горе до долу.

И мюсюлманите нямат нито Жертви, нито свещенство. Не каза ли на евреите, произлезлият от евреите апостол Павел - апостолът Божий: завършък на закона е Христос, (Рим. 10:4), и още: Той отменява първото, за да постави второто, (Евр. 10:9)?! Как тогава това, което е запустяло, което си е заминало, заменено от друго, ново, може да се изравнява с живата Христова вяра?! Когато сам Мохамед, въпреки ненавистта си към християните, признава и пише в Корана, че Иисус, Марииният Син ще съди света, а следователно и самия Мохамед? Какво равенство и единство може да има тука?!

Откъде е видението, питате Вие. От изкусителя. Вгледайте се внимателно в живота си и ще видите. В наше време много говорят за равенство на всички религии – за това говорят маловерните. На тези помисли и желания сте се поддали и Вие. Господ е допуснал да видите Вашето субективно желание реално и зримо. И Вие се радвате на това като на милост Божия! Аз не бих нарекъл това милост, а предупреждение. Простете, но Вие бъркате понятията! Равенството на гражданските права и задължения е едно, а равенството на религиите – съвсем друго. На християните строго е заповядано милосърдие към всички хора, независимо от тяхното вероизповедание, но в същото време и строго опазване на Христовата истина.

Като християнин Вие можете да пожертвате за иновереца имението и живота си, но истината – никога, защото тя съществува независимо от Вас, тя не Ви принадлежи.

Ето тук е Вашият камък на препъване – в неразбирането на тази разлика. От това неразбиране е произлязла и тази бъркотия в душата Ви. Не Христос и Мохамед сте видял Вие. Видял сте своята душа.

Да Ви помага Бог!

 

„Миссионерские письма”

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template15.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти