Вход

Православен календар

Трета Неделя на Великия Пост - Кръстопоклонна

 


Радуйся, Живоносный Кресте,
благочестия непобедимая победа!

Който иска да върви след Мене, нека се отрече от себе си, да вземе кръста си и Ме последва”.

Марк. 8:34

Кръстоносците след Господния кръст не вървят без кръст и всички, които Го следват, непременно носят кръст.

Какъв е този кръст? Всякакъв род неудобства, теготи и скърби, които ни притискат отвън и отвътре по пътя на добросъвестното изпълнение в живота на Господните заповеди в духа на Неговите предписания и изисквания. Този кръст е тъй срастнат с християните, че където има християни, там е и този кръст, а където го няма този кръст, там няма и християни. Снизходителността във всичко и животът в непрестанни утешения не са присъщи на истинския християнин. Неговата задача е да очисти живота си и да го изправи.

Християнинът е като болния, комуто трябва да се направи я обгаряне, я ампутация, а как ще стане това без болка? Той иска да се изтръгне от плена на силния враг, а как ще стане това без рани и без борба?

Той трябва да живее, без да се съобразява с всички общоприети порядки, а как ще стане това без неудобство и самопринуждение?

Радвай се, като чувстваш на себе си кръста, защото това е знак, че вървиш след Господа по пътя на спасението към рая. Потърпи немного! Още малко и ето го края, а след него идват и венците!

„Мысли на каждый день года”.

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти