Вход

Православен календар

Какво чудесно е извършил Христос

 

(Писмо до един неизвестен)

Вие се обръщате към мен, без да казвате своето име, но затова пък искате точен отговор, подписан с моето. Добре, ще отговоря. Но самият факт, че Вие – господин или госпожа, не зная как да се обърна към Вас, се срамувате или боите от своя въпрос, говори за това, че Вашият въпрос е неоснователен.

Вие с насмешка питате: „Какво толкова необикновено е извършил Христос, че да трябва да Му вярваме? Той не е изобретил нито телеграфа, нито парахода, нито грамофона, нито самолета. Какво тогава е извършил?”

Действително, Той не е открил за света нито една от тия „железарии”. Ако в тях беше видял спасението на хората, то несъмнено, щеше да им ги открие, и не само тези неща, които изброявате Вие, но и стотици други. Но Господ мислел по друг начин, за разлика от Вас, и видял спасението на хората другаде, и им открил един съвършено нов и безграничен свят – Царството Небесно, и показал на всички живеещи на тази мъничка земя, пътят към това Царство.

Впрочем, Вашият въпрос съвсем не е нов. Такъв въпрос задали и александрийските безбожници на един християнин, когото унижили, подиграли и накрая предали на мъки. Те го попитали: „Какво толкова е направил този ваш Христос, че Го прославяте?” А наследникът Христов им отговорил: „Направил е така, че всички ваши унижения и издевателства да не могат да ме наранят!”

Святитель Николай Сербский, „Миссионерские письма”. 

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template8.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти