Вход

Православен календар

Свети Дух

 

Утешавайки Своите ученици, Господ им казвал, че за тях е по-добре Той да си замине на небето, защото тогава ще им прати вместо Себе Си Утешителя Дух.

Слезлият Дух Светий пребивава в Църквата, извършвайки във всеки вярващ човек делото Христово. Всеки християнин е причастник на Духа. А без това не може, защото който няма Духа, той не е и Христов. Добре виж, дали е у теб благодатта на Светия Дух. Защото Той не остава във всички, но се случва щото и да си замине.

Ето и знаците, по които ще разбереш, дали Го има – в началото идва покаен дух, който учи християнина как да се обръща към Бога и да изправи живота си. След като покайният дух извърши своето дело, предава на християнина духа на светостта и чистотата, последвани накрая и от духа на осиновението.

Характерно за първия е трудолюбивата ревност; за втория - топлотата и сладкото горене на сърцето; за третия – синовното чувство, според което от сърцето излиза и въздиханието към Бога: "Авва, Отче!" (Рим. 8:15).

Провери на коя от тези степени се намираш. Ако не се намираш на нито една от тях, обърни внимание и започни да се грижиш за себе си.

Мысли на каждый день года

Превод: Десислава Главева

Други статии от същия автор:

module-template1.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти