Вход

Православен календар

 

Който не се отнася с благоговение към външния чин на Църквата, не може да влезе в съприкосновение и с вътрешната й Божествена сила

 

Кръвоточивата си казвала: ако само се допра до дрехата Му (на Господа), ще оздравея (Мат. 9:21), и получила по вярата си. За нас чувствените люде е необходимо чувствено (осезателно) докосване, за да приемем неосезаема за телесните сетива сила. Господ така е устроил. Неговата Свята Църква има видимо устроение.

Нейните разнообразни части ни обгръщат по различни начини и ние влизаме в съприкосновение с тях. Силата Божия, намираща се в Църквата, се приема точно чрез такова съприкосновение. Приема я този, у когото е налице приемник, тоест вяра, която казва:  ако само се допра до дрехата Му, ще оздравея.

Църквата е тяло и риза Господня. Видимите й части, с които ние влизаме в съприкосновение са Божествените Тайнства, а особено след Кръщението и Миропомазанието, това е Тайнството на Тялото и Кръвта Господни в съюз с Тайнството Покаяние. Но и във всичките й други части едно съприкосновение с вяра може да привлече необходимата сила от Господа, Който е навсякъде, вижда всеки, който постъпва така и говори в сърцето му: дерзай, чедо!

Волнодумците и всички, които не се отнасят с необходимото благоговение към външния чин на Църквата, по този начин сами се лишават от възможността да влязат в съприкосновение с вътрешната, Божествена, оживяваща всичко сила. Затова си остават болни и заради течението на суетни мисли и чувства се изтощават, съхнат и умират духом.

Святитель Феофан Затворник. Мысли на каждый день года 

Превод: Свещ. Божидар Главев

Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template19.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти