Вход

Православен календар

Защо Бог не чува молитвите ни

 

(Писмо до търговеца С. Т.)

Ти се оплакваш, че Бог не чува твоите молитви. В много нещастия си Му се молил, но Той не те е избавил от нито едно от тях!

Аз съм удивен от твоите думи! Как да не те е защитил, след като ти си надживял тези нещастия, а не те - тебе?! Позволи ми да ти задам следния въпрос: ти на свой ред слушаш ли Бога? В двата Свои Завета – Стария и Новия, Всевишният обещал да слуша хората, при условие, че и те слушат Него. Ти самият слушаш ли Бога, за да искаш Той да слуша тебе? Изпълняваш ли Закона Божий и спазваш ли Неговите постановления? Ако ли не, тогава е странно желанието Бог да те чуе и да изпълни молбите ти.

Бог слезе на земята и уми нозете на тези, които Го обичаха. Голяма радост е за Нашия Творец да слуша послушните Нему Свои чеда. Създателят изпълнил всичко, което поискали от Него Моисей, Авраам и Иаков. И чрез природни и чрез чудесни явления Той изливал Своята милост върху тези, които изпълнявали Неговия закон. Ако Той не желае да чуе моите и твоите молитви, то е защото ние не искаме да изпълняваме Неговите заповеди или защото Му се молим неправилно. Чрез устата на пророк Исаия Господ говори на непослушния народ: кога умножавате молбите си, Аз не слушам (Ис. 1:15). Ако поискате и послушате, ще ядете благата земни (Ис. 1:19). Следователно, Господ слуша тогава, когато слушаме и ние, и не слуша, когато не слушаме и ние.

Господ не ни слуша и тогава, когато просим от Него нещо вредно и неразумно. Апостолите Иаков и Иоан поискали веднъж от Господа да падне огън от небето върху едно село, което не искало да ги приеме да пренощуват в него (Лука. 9:51-56). Но Той, като се обърнал към тях, им забранил. Не просто не послушал молението им, но дори ги укорил.

Спомни си и ти, дали всякога твоите молитви са били достойни за човека и Бога. И също, защо Му се молиш само в нещастие? Така унижаваш себе си и оскърбяваш Бога. Създателят очаква ние винаги да чувстваме Неговото присъствие и непрестанно да пребиваваме в молитвено общение с Него: непрестанно се молете (1 Сол. 5:17). Когато се обръщаш към Бога само в беда, Го унижаваш, защото Го викаш като пожарникар, който трябва да дойде и да угаси пожара в твоя дом.

Христос ни е дал право да наричаме Неговия Отец наш Отец (срв. 1 Иоан. 3:1). Какво може да бъде по-сладостно от това? Какво по-сладостно за децата от това да са близо до своите родители! Да се постараем и ние всякога да предстоим пред нашия Небесен Отец със сърце, мисли и молитви. Нашата молитва в дни на успех и радост е като някакъв молитвен капитал, който ще ни послужи повече, отколкото моментната молитва в мигове на скръб и мъка, когато те настъпят.

Мир ти от Господа!

Миссионерские письма

Превод: Десислава Главева


Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template15.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти