Вход

Православен календар

Учението на протоиерей Сергий Булгаков за София

 

Досточтими приятелю,

Вие искате да Ви изложа същността на учението на протоиерей Сергий Булгаков, професор в Богословския институт в Париж, за София и да Ви посоча, в какво неговото учение противоречи на Православното *.

Всичко това ще стане ясно, ако знаете откъде произхожда самото учение.

Протоиерей Сергий Булгаков се основава на книгата на о. Павел Флоренски „Стълп и утвърждение на истината”. Флоренски пък е заимствал идеята си за София от Владимир С. Соловьов., а Соловьов – от средновековните мистици.

У Владимир С. Соловьов София е „женското” начало у Бога, „друга” Негова същност. Флоренски се опитва да докаже, че София, като такова начало у Бога, е някакво особено същество.  Такова учение той се опитва да намери в св. Атанасий Велики и руската иконография.

Протоиерей Булгаков приема на доверие основните изводи на Флоренски, но отчасти видоизменя това учение, отчасти му дава своя нова обосновка.

Именно у Булгаков това учение има два варианта:

а) първоначален – че това е особена ипостас, макар и не единосъщна на Св. Троица (в книгата му „Свет Невечерний”) и

б) по-късен – че това е не ипостас, а „ипостасност”. В този последен вид тя е енергия на Божеството, произхождаща от Божествената същност чрез Ипостаста на Божеството към света, и намираща за себе си най-висше „тварно единение” в Света Богородица. Следователно, в този вариант, София не е особено същество, а Богоматер.

Според църковното учение, което особено ясно е разкрито у св. Атанасий Велики, София - Премъдрост Божия, е Самият Господ Иисус Христос.

Ето това, в общи линии, е учението на протоиерей С. Булгаков!

Много е трудно да се изложи накратко едно философско учение, затова е трудно да се изложи накратко и учението на „софиянците” за София. Това тяхно учение става ясно само във връзка с цялата им философска система, а да се изложи тя накратко също е невъзможно. Може да се каже само, че тяхната философия е философия на „пантеизма”**, тоест „пантеизъм” в по-мек вариант. А родоначалник на този „пантеизъм” в Русия е Владимир Соловьов.

Архиепископ Теофан, 5 май, 1930 г., София.

„Жизнеописание, проповеди, письма”

Превод: Десислава Главева

* Архиепископ Теофан Полтавски и архиепископ Серафим Соболев са основните изобличители на Булгаковата ерес за София. Благодарение на техните трудове, тази ерес е осъдена от Московска патриаршия и Руската Задгранична Църква - бел. прев.

** пантеизъм – философско и религиозно учение, което отъждествява Бог с природата, тоест Твореца с тварта, обожествяване на природата. С други думи, според пантеизма, всичко е Бог - пан (всичко) теoс (Бог) – бел. прев.

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти