Вход

Православен календар

Ако ти още не си се кръстил – част 3

 

Възражение трето:

"Аз още не съм узрял за Кръщение..."

„Аз още не съм узрял за Кръщение. Като изляза в пенсия или като се поосвободя от работа, ще дойда да се кръстя.”

Това възражение е удивително. Какво значи „узрял”? Ти не си домат или кайсия, та да зрееш в зависимост от времето и климатичните условия. Твоето „съзряване” зависи от твоята воля. И времето може само допълнително да замъгли твоя разум. Защото, според справедливите думи на древния философ, „опитността е майка на илюзиите”. Колкото по-рано човек се приближи до своя Творец, толкова по-леко ще му бъде да живее по Бога. Защото и в медицината е по-добре да се обръщаме към лекаря в началото на заболяването. Тогава и изходът от болестта ще е благоприятен. Иначе човек може да „узрее” и до летален изход.

Същото се отнася и до духовния живот. В творенията на авва Доротей е приведен такъв пример. Веднъж го попитали, как да се борят със страстите и кога. Тогава той наредил на своя ученик да изтръгне от корен мъничък, наскоро покарал кипарис. Той направил това с два пръста. Тогава учителят го накарал да изтръгне по-голям. Ученикът го изтръгнал, но вече с две ръце. Тогава авва Доротей го накарал да изтръгне голям храст. С големи усилия ученикът се справил със задачата. Накрая го накарал да изтръгне огромно дърво и само когато за целта се събрали много хора, успели да се справят със задачата. Тогава авва Доротей казал: „Така е и с греховните привички. Докато са още малки, лесно се преодоляват, но с течение на времето стават далеч по-трудни за лечение”. Затова колкото повече отлагаш Кръщението, толкова по-трудно ще ти бъде.

Между другото, трябва да те предупредя, че Бог се грижи за теб. И ако ти не пожелаеш да дойдеш при Него, когато ти е добре, тогава Той ще ти прати беди и скърби, за да те призове. Затова е добре да дойдеш при Твореца, веднага след като те призове.

Но да разсъдим и по съвест. Нима е справедливо да оставяме на Господа най-лошото, а най-доброто време от живота си да отдадем на дявола? Представи си, че трябва да се срещнеш с любим човек. Нима няма да се постараеш да отложиш всичките си дела, за да се видиш с него? А нима Творецът, Който бди над всяка твоя крачка, както дори майката не бди, не заслужава поне минимална благодарност? Няма да споменавам, че всички тези твои трудове ще се превърнат в прах, още преди ти да умреш. Кой ще се зарадва на това, че влагаш всичките си сили в прах, която само напрашава твоите очи? Ясно е кой – древният враг на човека, сатаната. И тъй, защо да вървиш по неговата воля? Той няма да ти даде нищо освен смърт, мъка и отчаяние, при това в изобилие.

А от друга страна погледни, колко много хора, които са отлагали Кръщението, изобщо не могли да се кръстят. Защото, според руската поговорка, смъртта не е далеч зад планините, а е зад плещите ни. Ще приведа пример от своята практика. Веднъж при мен дойде една жена и със сълзи на очи ми разказа, че имала син на 27 години, който все се канел да се кръсти, но не намирал време за това. Ту имал работа, ту храмът не му харесвал, ту нещо друго. Казвал: „Аз съм млад, ще изляза в отпуск, ще замина на село и там ще се кръстя”. Но всичко завършило трагично. Една есенна вечер на някаква спирка бил убит с брадва от шизофреник. Така си и отишъл от живота, без да успее да влезе в Божието Царство, и колко струват сега за него и работата, и всичките му планове, и всички тези „харесва ми, не ми харесва”?!

<< предишна || следваща >>

„Если ты еще не крестился”

Превод: Свещ. Божидар Главев

Други статии от същия автор:

module-template12.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти