Вход

Православен календар

Неделя 5-та след Пасха, на Самарянката

 

 

Съгражданите на самарянката, у които Спасителят прекарал два дни, след това й казали: "ние вярваме не вече поради твоето казване; защото сами чухме и знаем, че Този наистина е Спасителят на света, Христос" (Иоан 4:42). С всички става така.

Отначало биват призовани към Господа чрез външно слово или както е у нас - от рождение, а после, когато на дело вкусят живота в Господа, вече се държат о Него не по силата на външната принадлежност към християнското общество, а по силата на вътрешното съчетание с Бога.

Това е нужно и за всички родени в християнско общество - да си поставят задачата да не се ограничават само с едната външна принадлежност към Господа, но да усърдстват да се съединят вътрешно с Него, за да носят винаги в себе си свидетелството, че стоят в истината.

Какво е нужно за това? Трябва да въплътиш в себе си Христовата истина. Христовата истина е въздигането на падналия. И тъй, отхвърли ветхия човек, който изтлява в прелъстителни похоти и се облечи в новия човек, създаден по Бога в правда и светост на истината, и сам в себе си ще знаеш, че Господ Иисус Христос е наистина Спасител не само на света, но и лично на теб.

Мысли на каждый день года

Превод: свещ. Божидар Главев


Други статии от същия раздел:

Други статии от същия автор:

module-template17.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти