Вход

Православен календар

Унищожаването на Великия Типикон

 

Сред около тридесетте богослужебни книги, необходими за правилното провеждане на службите в Православната Църква, Типиконът заема специално място. Това е книгата, в която се намира ключът към това, как правилно да бъдат подредени службите, как да се комбинират четивата от Октоиха, Минеите, Триода, Псалтира, Часослова, Служебника, Апостола, Евангелието и пр.

Великият Типикон е обемиста книга, която съдържа стотици глави. В него намираме указания как се служи всяка от службите: как се служи обикновена Вечерня и Утреня, как се служат те, ако се случат на празник и как се служат по време на Великия Пост. В него има глави, където се дават указания как да се пее на клира, (както и инструкции срещу „безчинните вопли”, които нямат място в църковното пеене). Има специални глави, които указват как и кога се кади, таблиците с Апостолските, Евангелските четива и четенето на Псалтира.

В Типикона има също обширен календарен раздел с обяснения, касаещи службите за всеки ден от кръга на неподвижните празници, и отделна секция, как да се съставят службите за всички от дните, когато се използва Постният Триод и Пентикостарът.

Най-удивителните раздели са тези, в които се обяснява как се съотнасят и комбинират службите от кръга на подвижните и кръга на неподвижните празници. Предвидени са всички възможни комбинации. Частта, посветена на това, как се съставя службата на празника Благовещение, например, е с обем над 30 страници, в които детайлно е обяснено как се съчетава службата на Благовещение за всеки един ден от Великия Пост и Светлата Седмица.

Прочитайки тези детайлни указания, човек научава, как да направи съчетанието, когато службата на Благовещение съвпадне с Акатистна Събота, Лазаров ден, Вход Господен в Иерусалим и дори Пасха. Човек научава, как се служи службата на светия, който има полиелей (напр. св. Георги), ако тя се падне през Светлата Седмица и т. н.

Последният раздел на Типикона е посветен на календара и пасхалията. Тук са дадени таблици, отразяващи 532-годишния цикъл на църковните служби, (който се състои от 19-годишния слънчев цикъл умножен по 28-годишния лунен цикъл). Има таблица, състояща се от 19 колони по 28 реда, където е дадено Пасхалното число (на практика буква) за всяка една от годините на 532-годишния цикъл. Щом човек знае съответното Пасхално число, просто поглежда детайлите в следващия раздел, който съдържа 35 кратки календарни синопсиса (по един за всички възможни дни, през които може да се падне Пасхата). Всеки от тези синопсиси всъщност се състои от две части: една за обикновена година и една за високосна.

Да вземем за пример 1996 година.

Петстотин тридесет и двегодишният цикъл започва от създаването на Адам, което, както знаем, означава петък, 1 март, 5508 г. пр. Р. Хр. Това е основната дата, върху която е построена цялата прецизна календарна система на Православната Църква.

И така, прибавяме 5508 към 1996, за да получим 7504 година от сътворяването на Адам. Делим това число на 532 и получаваме 14 с остатък 56. (Това ни показва, че сме едва в петнадесетия цикъл от сътворяването на Адам – не много дълго време). Делим 56 на 19 и получаваме 2 с остатък 18. Поглеждаме таблицата с Пасхалните числа, в трети ред на 18 колона намираме Пасхалното число на славянската буква "I" (което указва Пасхално число 11-то). То е в червено, което значи, че годината е високосна. Поглеждаме синопсиса за буква "I" и четем следното:

„Ако годината е високосна: Рождество Христово се пада в неделя. Следрождественския непостен период е с продължителност шест седмици и един ден. Триодът започва от 22 януари. Месопустна неделя се пада на 5-ти февруари. Неделя Сиропустна се пада на 12 февруари. Вруцелето* - седем. Света Евдокия се пада в четвъртък на Третата седмица от Великия пост. Св. 40 мъченици се пада в петък на Четвъртата седмица на Великия пост. Св. Алексий човек Божий се пада в събота на Пета седмица на Великия Пост. Благовещение се пада на Неделя Връбница. Пасха Христова е на първи април. Свети Георги се пада в понеделник на Четвъртата седмица след Пасха. Средопост е на 25 април. Св. Иоан Богослов се пада във вторник на Шеста седмица след Пасха. Възнесение Господне е на 10-ти май. Петдесетница е на 20-ти май. Апостолският пост започва в деня след 27 май. Апостолският пост продължава четири седмици и четири дена. Празникът на светите апостоли Петър и Павел се пада в петък”.

И вие можете да ползвате тези таблици и синопсиси, за която дата искате. Ако ме попитате, на кой ден се пада Пасха през 2007 г., всичко което аз трябва да направя, е да прибавя към това число 5508 (получавайки 7515), да разделя полученото на 532, получавам остатък 67, разделям на 19 и получавам 3 и остатък 10. Поглеждам таблицата и в четвъртия ред, десета колона намирам Пасхалното число - славянско "Д", което ще рече Пасхално число пет. Поглеждам синопсиса и виждам, че Пасха се пада на 26-ти март, както и всичката останала информация, касаеща празниците, споменати в предишния пример.

Кога се падат Възнесение и Благовещение през 35 762-ра година? (Знам, че това е много далеч в бъдещето, но искам да покажа, че методът работи за всяка година). 35 762 + 5 508 = 41 270. Делим на 532 и получаваме остатък 306. Делим това число на 19 и получаваме 16 с остатък 2. Поглеждаме в таблицата 17 ред, втора колона и виждаме Пасхалното число (славянска) буква „Ж”, което значи Пасхално число 7. В синопсиса виждаме, че Възнесение през тази година се пада на 6 май, а Благовещение - на Велики Четвъртък.

Основното тук е, че цикълът е вечен и непрекъснат. В дъното на таблицата пише: „Азбучна таблица за 532 години. След този период тя отново се започва от начало, тъй като тази таблица е приложима до края на времената”.

Всъщност най-важното качество на Типикона е, че той е безкраен и неограничен във времето. Той е добър и работещ за тази година, за преди хиляда години и за в бъдеще. ЗАВИНАГИ!

Е, чуйте сега и лошите новини. "Гениите", които направиха Календарната реформа през 1923 г. РАЗБИХА ТИПИКОНА. Той вече не е приложим при съставянето на службите и вече не е вечен и непрекъснат.

Защо? Защото Типиконът взима предвид само тази възможна комбинация между кръга на подвижните и неподвижните празници, когато Пасха се пада между 22-ри март и 25-ти април. При това положение Благовещение може да се падне само в периода между четвъртък на Третата седмица на Великия пост и Светла Сряда. По новия календар в днешно време Благовещение може да се падне в периода от петък на Първата седмица на Великия пост до сряда на Шестата седмица от поста. И познайте! В Типикона няма указания как да се комбинира Благовещение със службите от Първата седмица на Великия пост или с Неделя Православна. Такива съчетания са невъзможни по традиционния календар, който Типиконът използва при съчетаване на службите.

И така, чудният светоотечески шедьовър Типиконът отива на боклука, защото е безполезен по новия календар!

Сега някой може да попита, дали не може да бъде изработен нов Типикон, където да бъдат взети предвид новите комбинации, които се получават по новия календар?

Съжалявам! Новият календар, за разлика от традиционния църковен календар, не е вечен и непрекъснат. В три от четири столетия той се премества напред с един ден. Това означава, че през 2100 година Пасха няма да се намира в периода между 4 април и 8 май (нов стил), а между 5 април и 9 май. През 2200 г. тя ще се намира в периода между 6 април и 10 май и т. н. Това, разбира се, ще доведе до цяла група от нови комбинации между подвижните и неподвижните празници, които са неизвестни на Типикона.

Така че новият календар ще изисква ревизия на Типикона на всеки три от четири столетия, като по този начин ефикасно бива премахнато едно от най-важните качества на Типикона - неговата вечна и непрекъсната цикличност.

Сега би трябвало да е станало ясно, че е невероятно глупаво да се вършат опити да се „поправи” „изместването” на датата 21 март (ст. ст.) от пролетното равноденствие чрез „изместване” на подвижните празници напред в Църковната година, защото при това положение Пасха може да съвпадне с Рождество Христово! Нима това е „точност”?! Не, това е безсмислица!

И така, изхвърлянето на прекрасния, великолепен и с вечна непрекъсната цикличност Типикон на боклука, е още една печална последица от календарната промяна.

Indiana list

Превод: свещ. Божидар Главев

* Вруцелето (слав.) – славянската буква, с която се означават неделните дни в дадена година – бел. прев.

module-template6.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти