Вход

Православен календар

Патриарх Вартоломей: „Икуменическият път е необратим“

 

Да продължаваме да вървим към пълно единство, дори ако „този път се окаже дълъг и труден“, с тези думи папа Бенедикт XVI се обърна в своето послание към патриарх Вартоломей по случай празника на св. ап. Андрей Първозвани, покровител на Константинополския патриарх, съобщи радио Ватикана. От своя страна патриарх Вартоломей заяви, че независимо от трудностите „икуменическият път е необратим“. Той даже обяви завършването на работата по подготовката на всеправославния Събор, който ще бъде свикан в най-скоро време.

Папският документ бе връчен на Вартоломей от президента на папския Съвет за християнско единство - кардинал Курт Кох, който пристигна в Истанбул заедно с делегация от Ватикана за празника на св. ап. Андрей.

В своето послание до патриарха папа Бенедикт XVI призовава към „реално и дълбоко единство, дори и ако то засега е несъвършено“, към единство, „основано не на човешките мотиви за вежливост или приличие, но на нашата обща вяра в Господа Иисуса Христа“.

Понтификът призовава „да вървим с увереност напред по пътя, който води към възстановяване на пълното единство“. По този път вече е достигнат значителен напредък, но той трябва да се развива и по-натам, дори ако това се окаже „дълъг и труден процес”. „Ние смятаме да продължим работата в тази посока – добавя папата, – присъединявайки към своите думи лукаво тълкуваните от икуменистите слова на Господа Иисуса Христа: „Да бъдат всички едно: както Ти, Отче, си в Мене, и Аз в Тебе, тъй и те да бъдат в Нас едно“ (Иоан 17: 21).

Бенедикт XVI изрази дълбока благодарност за думите, казани от патриарх Вартоломей в края на празниците по случай 50-годишнината от откриването на Втория Ватикански събор и началото на Годината на Вярата. Папата напомни за „искрената и истинска дружба“ с Вселенския патриарх. „Дружбата – добавя Бенедикт XVI - е мотив за големи надежди за укрепване на нашето сътрудничество, особено за да можем с нова сила да свидетелстваме за евангелското послание в съвременния свят“.

От своя страна патриарх Вартоломей XVI заяви, че независимо от трудностите „пътят към икуменизма е необратим“. Той също така обяви завършването на работата по подготовката на всеправославен Събор, който ще бъде свикан в най-скоро време.

В състава на ватиканската делегация бяха кардинал Курт Кох, „епископ“ Брайън Фарел, монсеньор Андреа Палмери и папският нунций в Турция „архиепископ“ Антонио Лобичело. Ватиканските делегати взеха участие в Божествената литургия, а след това се срещнаха с патриарх Вартоломей и със синодалната Комисия за връзка с католическата „църква“.

Информ-религия

Превод: Даниела Димитрова

Други статии от същия раздел:

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти