Вход

Православен календар

За разсъждението

 

 

Разсъждението се състои в това, точно и вярно да се постига Божествената воля по всяко време, на всяко място и във всяко дело.

Не трябва да разказваш на другите за своите подвизи и молитвено правило дори и това да не става от тщеславие, защото така ти се отнема дара, който си придобил.

Разсъждението е безценен дар, чрез него душата се противи на страстите, съгласува се с Божията воля и със страха Божий.

Има такива разгорещени и неразсъдителни хора, които искат изведнъж да станат напълно добродетелни. Могат да са им от полза простите слова на нашия руски угодник преп. Серафим Саровски, който живял в XIX век и познавал условията на живот, които не са били много по-различни от нашите:

„Всичко прави тихичко, леко и не из един път. Добродетелта не е круша, не можеш веднага да я изядеш... Върви по средния път и не върши неща, които са свръх твоите сили – ще паднеш... Царството Божие не е ястие и питие, а правда и мир и радост в Светаго Духа, само не трябва да се желае нищо суетно, а всичко Божие е добро... И девството е славно, и постите са нужни за победата над телесните и душевните врагове, и бракът е благословен от Бога, само врагът смущава всичко.

Много отрови се ползват и като лекарство, и доброто може да вреди. Ножът например ни е необходим в ежедневната работа, но с него можем и да заколим ближния си. Дори от четене на Библията някои си загубиха ума. Главното е да минем през огън и вода и да станем изкусни.

По-добре да не предаваме укорителни думи казани ни от някого, а да замълчим за тях или да предадем, макар и лъжливо, думи на любов и благоразположение, тогава духът ни ще е спокоен.

Разсъждението е над всичко.

Търпението и смирението са най-нужни от всичко.

Мълчанието е по-добро от всичко.

Любовта е необходима за всички.”

Полное собрание проповедей и поучений схиигумена Саввы

Превод: свещ. Божидар Главев

module-template10.jpg

 

 

Видеоколекция

2018 04 08 15 38 03
О.  Даниил Сисоев:
В един Бог ли вярват
християните и мюсюлманите

Модернисти